diumenge, 30 de desembre del 2012

GAUDEIX DE NOU DE MAR I CEL, AQUEST COP PER LA TELEVISIÓ



La dramatúrgia Mar i Cel (1888) d’Àngel Guimerà l’any 1988 la companyia Dagoll Dagom va adaptar-la com a musical i es va tornar a representar l’any 2004. Aquesta nit podràs tornar a veure l’increïble vaixell i la seva història pel Canal 33 a les 22:30 hores.


És una història d’amor impossible, de dues cultures irreconciliables, dedos mons oposats. El noi, Saïd, és musulmà i la noia, Blanca, és cristiana. La seva relació s’inicia quan Saïd, el capità del vaixell, empresona a Blanca i la seva família per aconseguir-ne un bon rescat. També és una venjança ja que principis del segle XVII es va produir l’expulsió dels moriscos i la mare del capità va ser assassinada pels cristians. 


Saïd tracte força bé els seus presoners. Això i que aquest li explica a Blanca la història dels seus pares. Aquesta s’emociona i s’adona que se n’ha enamorat. El mateix li passa al musulmà. Quan el pare de Blanca s’assabenta del fet i ho rebutja.  Al mateix temps, la tripulació comença a dubtar del seu capità i planegen un motí per prendre-li el timó. Un cristià, Joanot, aconsegueix que el pare de Blanca, el virrei de València, li firmi un contracte que posa que el nomenaran marquès quan arribin a terra, a canvi els alliberarà i podran agafar el control de la nau.


Els cristians s’apoderen del vaixell i maten als pirates. L’endemà el matí, el virrei vol penjar a Saïd, però Blanca li confessa que si ho fa ella es matarà. No obstant, segueixen les ordres del virrei i el lliguen. Deixen que la parella s’acomiadin, però el promès de la Blanca, en Ferran, li diu que si ella torna amb ell, ell ajudarà al Saïd i aquest podrà tornar a l’Alger amb barca. Ella accepta i Saïd és alliberat. El virrei apareix a coberta i veu com la parella s’abraça, dispara a Saïd i Blanca agafa una daga i se la clava. Els joves enamorats són tirats al mar. 


SAÏD - Mira el mar,

BLANCA - Mira el cel,

SAÏD i BLANCA - Que es busquen en un punt de l’infinit.

SAÏD - Blanca, l’amor que ens ha salvat, és una força que ens separa.

BLANCA - Saïd, l’amor que ens ha salvat, ens uneix més que abans encara.

SAÏD - El mar i el cel com tu i jo, són com dos punts que mai no es troben.

BLANCA - El mar i el cel a l’horitzó, són dos que es troben i es confonen.


Si vols tornar a reviure aquesta apassionant història plena d’emocions, aquest vespre mira al Canal 33. La gravació de l’espectacle és del 2004, protagonitzada per Elena Gadel i Carlos Gramaje.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada