dissabte, 10 de novembre del 2012

Luces de Bohemia

Luces de bohemia torna a la Biblioteca de Catalunya. La Perla 29 torna a posar en marxa l’obra de Ramón del Valle-Inclán.  Aquest espectacle és considerat dins del gènere del esperpent que es basa en la deformació de la realitat. Segon el protagonista de la dramatúrgia, Max Estrella, aquest gènere fou inventat per Goya.

Max- La tragedia nuestra no es una tragedia.
Latino- ¡Pues algo será!
Marx- ¡El Esperpento!

Max Estrella és un poeta cec que escriu odes i madrigals. Un senyor andalús que viu en la bohèmia, en la vida de l’artista a la ciutat de Madrid. És un llunàtic i un humorista. Aquest sempre ha rebutjat l’Acadèmia i la vida de l’obediència. És conegut com Mala Estrella en el món de la literatura. Dins la seva ceguesa aconsegueix veure la realitat espanyola, allò que la resta de la societat no veu. L’acompanyarà al llarg de l’obra Latino de Hispalis, qui podríem anomenar ajudant. Tot i que ell mateix no sap ben bé què és. La seva lleialtat al protagonista es veurà qüestionada des del principi de la història. A part d’ells dos, apareixen altres personatges que ajuden a reflectir l’Espanya de principis del segle XX.  El mateix protagonista diu: “España es una deformación grotesca de la civilización europea”.

L’obra fou publicada el 1920 per primer cop a la revista España. L’any 1924 l’autor la va editar en forma de llibre i va afegir noves escenes. Valle – Inclán va voler fer una visió coherent, desesperançada de l’Espanya del seu temps.  Per això va utilitzar materials i tècniques típiques d’aquella època.

Aquesta escena teatral està dirigida per Oriol Broggi i interpretada per: Lluís Soler, Manel Dueso, Camilo Gracía, Marissa Josa, Berta Giraut, Jordi Martínez, Jacob Torres i Ernest Villegas.

Parlant amb Lluís Soler, un veí manlleuenc com jo, va explicar-me que per fer més real el paper de Max Estrella es va comprar dues lents amb les quals no podia veure-s’hi per així donar més versemblança a l’obra. Podem dir, per tant, que per unes hores Soler es torna cec.

La Perla 29 ha decidit que cada dijous serà el dia de l’Espectador i el cost de les entrades serà de 18 euros!

No sóc una experta en teatre ni en literatura. Però, el fet que estudiés aquesta obra a Batxillerat i que el cap de poc pogués veure-la en directe em va impactar molt. Coneixia el text a la perfecció perquè pocs dies abans l’havia treballat. És un dels espectacles nominats els Premis Butaca. Això ja vol dir que la posada en escena és molt bona!

Podràs trobar-la a la Biblioteca de Catalunya fins al 2 de desembre!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada