dissabte, 24 de novembre del 2012

EL MIT mostra una altra cara de la fàbrica de Can Sanglas de Manlleu


El Museu Industrial del Ter (MIT) de Manlleu (Osona) proposa una altra manera de conèixer la història de la fàbrica de Can Sanglas. Encapçalat per un guia d’allò més divertit pots entendre com es vivia la fàbrica i quina va ser la seva trajectòria. El guia és un actor que teatralitza la visita fent el paper d’un dels treballadors de la fàbrica.
El personatge ensenya els diversos objectes de la fàbrica i quin era el seu ús. Un exemple clar és la turbina. Cal mencionar que Manlleu fou reconegut per ser un poble industrial tèxtil. A més, en aquesta població de la Plana de Vic s’hi feia màquines. La fàbrica de Can Sanglas era una indústria de Manlleu que el llarg del segle XX va tenir una gran potència en la població manlleuenca. També, hi ha un vídeo explicant la història d’una nena que havia treballat a la fàbrica i com, el Manlleu d’abans ha esdevingut el Manlleu d’ara. 

Just entrar en el Museu hi ha un fragment de Josep Pla que és el següent:

"Generalment, els ritus tenen un sentit i una direcció clars i definits. El Ter, no. El seu curs dibuixa un curiosíssim angle recte [...] És a la Plana de Vic  - a Manlleu, exactament- on es produeix aquest estranyíssim viratge. [...] arriba un moment que el riu, fatigat de treballar per la indústria i dels engavanyaments que el fet implica, vol canviar d'ofici i dedicar-se a l'agricultura i concretament al regadiu. Sembla, en efecte, que després d'haver passat la joventut treballant com un negre vol penetrar en un paisatge més bucòlic, més saludable i tranquil, i així se'n va cap a Girona esperant trobar-hi una gent més contemplativa. [...] En tot cas, el Ter és un gran treballador, un riu modèlic que els pares podrien presentar a les seves criatures perquè en prenguessin exemple".

A part d’aquesta visita, en el MIT hi ha una exposició sobre una trentena de manlleuencs que són coneguts pel poble. Alguns com, per exemple, en Xavier Boada per ser actor i altres per ser gent coneguda del poble de tota la vida.


Si t’interessa com era el funcionament d’una fàbrica, no ho dubtis i visita el MIT de Manlleu! 

Per més informació t'adjunto l'enllaç del MIT: http://www.mitmanlleu.org/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada